Chaotisch kruispunt tijdens MGATO weekend

Chaos door oldtimers en landbouwers op landbouwkruising in de Achterhoek

Op zaterdag 17 september 2016 ontstond er op een landelijk kruispunt in de Achterhoek nabij Vorden-Lochem een heuse verkeerschaos waar een drietal “classic car” verenigingen op een kruispunt van lokale verzorgingswegen een aantal grote landbouwtrekkers met aanhangers tegenkwamen. De landbouwers waren druk met het binnenhalen van het maïs. Hun zware combinaties van wel 50 ton GVW hebben een lengte van zeker 14 meter een breedte van 2,50 meter wat voor zowel de bestuurders van de trekkers als voor de landbouwwegen met druk passerend verkeer een heuse uitdaging is.

Zeker als er een drietal “classic car” verenigingen er hun rally’s en toerritten aan het rijden zijn; zo waren er natuurlijk de MGA rijders die genoten van het prachtige landschap die op het kruispunt een vrolijke hoeveelheid Citroën 2CV (lelijke eendjes) tegenkwamen met voornamelijk studenten of vrijgezellen die er een vrolijke boel van maakten. Ze hadden het kruispunt gebombardeerd tot rustpunt waarbij de eenden kris kras werden geparkeerd op en rond dit kleine kruispunt van landelijke wegen. Maar toen kwam er een delegatie klassiekers van de “challenge 500 classic” die blijkbaar bezig waren met een tijdrit en zich, vanwege het karakter van een tijdrit, met hoge snelheden vastreden op de wat vrijpostig geparkeerde eenden op de kruising.

En toen … kwam er ook nog een drietal zware en zeer grote landbouwtrekkers met aanhanger aan op de kruising waardoor het verkeer compleet vast kwam te zitten.

Wie doorbreekt de chaos?

 

Wie moest nu vooruit, achteruit, opzij of een combinatie van dit alles? Elk gaatje was bezet. Lachen, toeteren of ergeren mocht niet baten er moest een gaatje ontstaan zodat er tenminste gemanoeuvreerd kon worden. De ‘eendjes’ waren vooral in een jolige bui maar daar dachten de tijdrijders anders over, kortom we keken op een veilige afstand toe en hebben ons vermaakt, verbaasd, geërgerd en verwonderd. Alle karakters hebben we voorbij zien komen in de cartoonachtige setting. U mag even meekijken over onze motorkap, zie onderstaande foto’s.

Het bleek een hilarisch en komisch moment van geïrriteerde gezichten achter de sturen van de tijdrijders, de vrolijke eenden, de wat beduchte MGA rijders en de nuchtere maar verantwoordelijke  en goed manoeuvrerende landbouwtrekkerchauffeurs. Maar het duurde toch wel zo’n dertig minuten voordat de trekkers hun weg konden vervolgen en de tijdrijders hun bolides de sporen konden geven om de verloren tijd in te halen, de vrolijke eenden weer in de ganzenpas te krijgen en de MGA’s op weg te krijgen naar hun welverdiende koffie met kruidkoek.

Wij wilden u dit korte verhaal niet onthouden aangezien we er hartelijk om hebben gelachen temeer daar Aad en Trees Zuyderwijk met een keurige slalom net de dans konden ontwijken en via de berm net op tijd hun route konden vervolgen, maar ze hebben wel iets gemist en daarom bieden wij hen op deze manier een kijkje in hun achteruitkijkspiegel.