De opening van het rittenseizoen

Op 23 april heeft de MGATO van zich van haar beste kant laten zien tijdens de toertocht die georganiseerd werd door de MGTTO. Een grote opkomst en ondanks alle slimmigheden in de vragen ook nog de tweede plaats veroveren is voorwaar een prachtig resultaat.

Ondanks de lage temperaturen en de buitjes die waren voorspeld, kwamen ongeveer veertig auto’s naar Zwammerdam in het groene hart van de Randstad. Natuurlijk diverse T types, maar de meerderheid was van het type A. De verzamelplek van de rit werd aangegeven door een Magnette en een YA. Boven een ruime garage met een paar interessante jonge Engelse auto’s (o.a. een Bentley), was een grote ruimte die nog het meeste weghad van een herensociëteit, met een bar, ruime fauteuils, tapijten op de grond en natuurlijk een biljart. Daar begon direct de competitie, want zie maar eens een biljartbal zo dicht mogelijk bij de tegenoverliggende band te laten eindigen, maar dan wel graag eerst de band raken. Degene die daar het best in slaagde was Arie van der Kooij. Arie kon dus met een puntenvoorsprong aan de rit beginnen.

Die rit voerde ons over allerlei smalle weggetjes waar het water nooit ver weg was. Meestal stroomde het in de vele sloten en vaarten vlak naast de weg, maar een enkele keer ook kwam het druppelsgewijs uit de hemel vallen. Het is ongelooflijk hoe landelijk dat groene hart is, met oneindig veel tuinderijen en kwekerijen. Terwijl de stedelijke bebouwing eigenlijk nooit ver weg is.

Een zeer goede routebeschrijving en vrijwel lege wegen en dorpen maakten dat je voldoende aandacht kon geven aan de 14 vragen op de routebeschrijving zoals: waar kun je hier schaatsen, of wie woont er op nummer 9?

De route eindigde in Oudewater in ’t praethuys van Jan en Elly Hauser. Dat praethuys is een grote ruimte, waar een grote verzameling MG memorabilia staat uitgestald. Vitrinekasten vol modelletjes, een kast vol boeken en wanden vol met schilden van allerlei ritten. Jan schonk drankjes in en zijn vrouw ging rond met hapjes, geholpen door hun kleindochter die onvermoeibaar rondging met de kaashapjes.

En dan het uur der waarheid: de prijsuitreiking. Bij de MGTTO blijken de vragen toch meer van het type cryptogram te zijn. Je moet het soms letterlijk lezen, zoals die vraag waar je kon schaatsen. Er was in dat deel van de route een duidelijk aangegeven schaatsbaan, maar ja de vraag was niet of er schaatsbaan was, maar of je er kon schaatsen. Het “juiste” antwoord was dus; nergens, want er was geen ijs. Nu kun je een discussie starten of het antwoord: op de kunstijsbaan Jaap Eden ook niet juist was, maar we hebben het maar gelaten. O ja, het antwoord op de vraag wie er woonde op nummer 9 was: niemand, want er is geen nummer 9. Nee daar waren we zelf ook achter gekomen, maar om dat nou in te vullen.  Hans van Wanrooij van MGATO sleepte met co-piloot Chris Rozeboom de tweede prijs in de wacht.

Maar who cares, de zon was intussen gaan schijnen en de drankjes smaakten goed.

Al met al een geslaagde rit. Voor al die Randstedelingen die er niet waren, een gemiste kans om zo dicht bij huis zo veel MG’s te zien en hun eigenaren te ontmoeten.

De foto’s van deze geslaagde dag vindt u in het door Chris Rozeboom en Hans van Wanrooij samengestelde fotoalbum op: https://goo.gl/photos/2bB3HTWm7vi8tqt97