Ontdek je plekje tussen de rivieren!

De rivieren verkenningsrit

Vrijdag en zaterdag schitterend mooi weer, elke middag genieten van de middagzon bij temperaturen van rond de 20 graden. Dit in tegenstelling tot de weersberichten voor zondag 22 mei, regen, regen en nog eens regen. Dat beloofde niet veel goeds voor de organisatoren van de mei MGATO toerrit. We werden wakker met droog en bewolkt weer bij een temperatuur van zo’n 15 graden. Ondanks de weersvoorspellingen leverde het wolkendek met hier en daar een zonnestraal erdoorheen prachtige luchten op waar elke fotograaf naar uitkijkt. De dag begon hierdoor zowel bijzonder als twijfelachtig, want hoeveel leden zouden door de weersvoorspellingen thuis blijven ondanks de inschrijving en inschrijfgeld vooraf. Navraag leverde in ieder geval zo’n 9 equipes op en hiernaast mochten we Tinneke en Jan Aerts verwelkomen als nieuwe MGATO leden. Van harte welkom!

Er waren nog enkele last minute beslissers die direct na aankomst hun tol betaalden waardoor we uiteindelijk met 12 auto’s aan de toerrit begonnen. Een paar leden hadden voor hen moverende redenen hun MGA in de garage laten staan en waren met hun burgermansauto naar Hurwenen afgereisd. Geen MGA op de dijk, dat was jammer, maar wel een goed verenigingsgevoel, dat moet worden gezegd!

Kortom na een gezellige ontvangst met koffie en vers appelgebak hebben we onze nieuwe leden welkom geheten en hebben Aad van Haaften en Sjaak de Lange een kort uiteenzetting gegeven van wat zij voor ons hadden uitgestippeld.

We begonnen aan een dijkenrit die ons een goed uitzicht bood op de rivieren de Waal en de Maas en hun uiterwaarden. Hierbij was hier en daar wat historisch erfgoed op te snuiven want we reden als het ware langs de Nederlandse waterlinie monumenten. Ook hebben we mogen ervaren dat de Nederlandse staat hard bezig is om bij stijgend waterpeil de watermassa’s in de rivieren in goede banen te leiden of een uitweg te bieden in de overloopgebieden. Zo is er binnen onze rivierendelta een nieuw beschermd natuurgebied gecreëerd met een kleurrijk en uitbundig flora als fauna,een verrijking van ons landschap.

Halverwege de rit arriveerden we bij slot Loevestein, een kasteel aan de oevers van de rivier de Waal waar we samen genoten van een bezoek aan het kasteel en zijn bijgebouwen. Bij een van deze bijgebouwen hebben velen zowel binnen in het restaurant als buiten op het terras genoten van een lekkere lunch.

Slot Loevestein

Vanzelf kwamen de verhalen als vanzelf weer opgang zoals altijd bij de MGATO evenementen. De sfeer zat er goed in, ondanks het regenachtige weer, maar tijdens de lunch hebben we het droog gehouden.

Op de speciaal voor de MGATO gereserveerde parkeerplaats en voor de ingang van het kasteel is even de tijd genomen voor een fotomoment. Zoals al eerder gezegd, de combinatie van het kasteel, de markante luchtpartijen en het licht leverde mooie en speciale plaatjes op.

Vanaf Kasteel Loevestein werd de toerrit voortgezet door vanaf de Waaldijk om te buigen richting de loop van de rivier de Maas en zijn dode arm.

Hierdoor reden we eigenlijk alleen maar over kleine dijkweggetjes en uiteindelijk parallel aan de rivier de Maas richting het oosten. U weet wel, waar de wijzen vandaan komen en we werden in het routeboek vanaf hier dan ook verrast met een paar pittige uitdagingen.

We moesten naar het eindpunt in Zaltbommel dat in noordelijke richting ligt, maar we reden steeds maar weer naar het oosten. Uiteindelijk vonden we allemaal ons pad, de één via een landelijke route en de ander mogelijk met wat alternatieven t.o.v. het routeboek. Uiteindelijk hebben alle equipes de weg gevonden, via het historisch centrum van Zaltbommel, naar restaurant de Verdraagzaamheid aan de Waalkade. Hier wachtte ons een goed onthaal door de nieuwe uitbaters die iedereen direct voorzagen van een drankje, want daar waren we wel aan toe. Deze keer was er geen prijsuitreiking want het was een recreatieve toerrit zonder vragen, maar wel kreeg iedere equipe een mandje met de plaatselijke lekkernijen, aardbeien en champignons.

Het is altijd weer leuk om te zien dat ondanks het regenachtige weer de typische MGATO sfeer goed te herkennen is wat ook werd bevestigd door onze nieuwe leden Tinneke en Jan Aerts. Ze vonden het een leuke en waardevolle ervaring en die mening werd breed gedragen in de zaal.

Kortom het ligt niet altijd aan het weer, meestal valt dit mee en altijd zijn de sfeer en de ervaringen zeer positief en daarom vragen wij als bestuur om tenminste aan 3 toerriten per jaar deel te nemen.

U komt toch ook op de volgende MGATO toerrit op 26 juni vanuit Oudewater? Jos van Tienen is dan uw gastheer en wat dat betekent dat weten we. Snel agenderen en tot dan!

Uw MGATO bestuur