Het Alternatief is het alternatief voor de Oude Maas Rit

Eindelijk was het dan zover.

Op zondag 18 juli kon de eerste rit van de MGATO weer verreden worden na alle ellende van het coronavirus en de domme steken van Rutte waar ik geen actieve herinnering meer aan heb.

Het plan was om “de Oude Maas Rit” te gaan rijden; midden tussen de grote rivieren met de mooie vestingsteden en forten.

Maar toen ging het klimaat zich ermee bemoeien en brak de hemel open boven het Zuiden des lands. Grote wateroverlast, erger de in ’93 en ’95. En al dat water moest uitgerekend op 18 juli door de Maas naar zee.

Dus de oorspronkelijk uitgezette route kon niet gereden worden; alle pontveren waren uit de vaart.

De uitzetters: Hans van Wanrooij en Emiel Gommers zijn razendsnel aan de slag gegaan en hebben in één nacht tijd een alternatieve route gecreëerd met de toepasselijke naam: Het Alternatief. Ze hadden zelfs  tijd om iedereen een GPX bestand van deze route te sturen. Ga er maar aan staan met plus aan de massa!

Geen tijd om na te rijden; wel om rallyboekje te maken met de hele rit in Bolletje Pijltje uitvoering. Tevens de afstanden en de straatnamen. Verdwalen leek uitgesloten. Handig hierbij was de app: “Rally Tripmeter” een aanrader.

Er hadden zich 21 equipes aangemeld; het was stralend mooi weer, De parkeerplaats van “Het Oude Tramstation” te Elshout stroomde vol met een bonte verzameling van glimmende MG A’s.

Op het terras was er koffie met appeltaart. Han heette ons welkom en was blij dat na het afblazen van Houten, twee toerritten en de Autojumble deze rit nu kon doorgaan.

Toen ging de rit van start. Deze voerde naar Oisterwijk, Drunen, Boxtel, Vught, Vlijmen en weer terug naar Elshout. Prachtige weggetjes, rustieke landschappen en erg veel drempels. In Oisterwijk waren in het centrum tal van terrassen om de lunch te gebruiken in een mooie omgeving. Iets ten zuiden was een mooie gebied met bossen en vennen; Wij hadden alle tijd om daar een mooie wandeling te maken.

Om half vijf zat eenieder weer op het terras en werden de eerste schnitzels geserveerd. Specialiteit van het huis.

Daarna keerde eenieder huiswaarts en kon worden teruggekeken op een zeer geslaagde dag!!

Nogmaals met veel dank aan Hans en Emiel!!

Jaap de Wijs  juli 2021